HATHA YOGA

“Yoga allows you to find a new kind of freedom that you may not have known even existed.”

B.K.S. Iyengar

Ordet Hatha Yoga användes först i den läroskrift om Yoga som skrevs under 1400-talet av Svātmārāma; HaṭhaYoga-Pradīpikā. Ur Hatha Yoga har flera modernare former av Yoga vuxit fram.

Hatha Yoga består av statiska kroppsställningar som kallas Āsanas,  Saṭkarman reningsprocesser och Prāṇāyāma andningskontroll.

Hatha Yoga är en fysisk form av Yoga där hela kroppen används för att balansera upp och jämna ut asymmetri i kropp och sinne.

Virabhadrasana 2 kopiera
Parivrtta Trikonasana kopiera

Statiska ställningar öppnar och stänger muskulatur och leder, och på så sätt arbetas motsatta energier.

Hatha Yoga skapar balans mellan de olika energisystemen i kroppen.

Energierna i kroppen tillåts flöda fritt och enkelt, vilket motverkar, till och med botar sjukdomar.

Krämpor, ömhet, muskel- och ledbesvär, stressrelaterade och vanliga åkommor som bland annat; tennisarmbåge, musarm, stelhet i axlar och nacke, ryggbesvär, höftsmärtor, huvudvärk, högt blodtryck, rubbad sömn och ytlig andning kan förhindras och kureras genom den immunstärkande och terapeutiska effekten av Hatha Yoga.

De grundläggande principerna är kroppsställningar, andningsövningar, avslappning, koncentration och meditation.

Yogaś citta vr̥tti nirodhaḥ

”Yoga is the ending of disturbances of the mind.”

Yoga Sūtra of Patañjali I.2

Hatha Yogans statiska ställningar ger styrka och flexibilitet. Klasserna utgår ifrån en vald intention och/eller ett tema efter behov och önskemål. Ställningarna Āsanas, väljs i sekvenser därefter och utförs i ett lugnt och fint tempo som passar alla.

Vid utövande av Hatha Yoga är det fokus på att vara närvarande och lägga märke till vad positionerna gör, vad som händer i kroppen och i sinnet. Om en obehagskänsla dyker upp i en position, kanske för att den utmanar ett stelt område, handlar Hatha Yoga praktiken om att stanna kvar, observera och andas sig igenom.

“Breath is the King of mind.”

B.K.S. Iyengar

Hatha Yoga passar alla! Oavsett nationalitet, religion, ålder, kön, kroppstyp eller erfarenhet. Hatha Yoga är fri från prestation. Praktiken syftar till att möta sig själv – precis sådan som man är just nu.

Alla kan gynnas av Hatha Yoga!